Mijn ervaring duiken op Koh Lanta met Kon-Tiki Diving Center

 

Duiken tijdens je vakantie op Koh Lanta Eiland, Thailand

 

Duiken Koh Haa
Porcupine Fish (grote egelvis), foto door Gonzalo Apesteguía

 

Een ´drie dubbele tank´ dag duiken met Kon-Tiki Dive Center op Koh Lanta

Tijdens mijn verblijf op Koh Lanta ben ik een dagje gaan duiken met Kon-Tiki Diving and Snorkeling center, het was een ´drie dubbele tank´-duikdag en een geweldige ervaring! Hoewel het alleen maar één dag was, was het een vrij lange dag en het voelde een beetje alsof ik een liveboard deed! De service was optimaal, de duiken waren geweldig, het eten onwijs lekker en ik heb enkele nieuwe duikvrienden gemaakt. Hoewel het een vrij grote duikboot was, was ik positief verrast met hoe goed alles was georganiseerd en het duiken plaatsvond in kleine groepen. Lees verder om deze geweldige ervaring met mij te beleven!

Zelfgebakken meergranen brood bij het ontbijt

Om 07.00 uur word ik opgehaald voor een korte rit naar de Saladan pier in Koh Lanta. We gaan aan boord van de grote Kon-Tiki boot waar fruit en koffie op ons staat te wachten. Na een duidelijke briefing zijn we klaar voor ons ontbijt. Ik ben verrast om zelfgebakken meergranen brood en roerei te vinden bij het ontbijt buffet. Ik moet opletten dat ik niet teveel eet net voor de eerste duik, want wij gaan vandaag Koh Haa duiken en ik ben erg enthousiast!

 

Safety Briefing of veiligheidsbriefing tijdens duiken Koh Lanta
Boot veiligheid briefing terwijl we genieten van koffie en fruit

 

Duiken en snorkelen bij duikstek Koh Haa, Koh Lanta

Koh Haa is de Thaise naam voor de duikstek en het betekent de 5 eilanden. De duikplaats is geschikt voor zowel beginners als gevorderde duikers. Snorkelaars kunnen hier ook genieten van de onbewoonde eilandjes vol met lagunes en kristalhelder water. De duikers kunnen bovendien ook nog genieten van duikbare grotten en overhangende rotsen. De duikplek is vol leven en na mijn duikbriefing voor de eerste duikstek van vandaag, Koh Haa Yai, duim ik voor het zien van een schildpad of  het tijgerstaart zeepaardje (Hippocampus Comes).

 

Duikstek Koh Haa - de 5 eilanden
Eén van de grotten bij de duikstek Koh Haa Yai, Koh Lanta, Thailand

 

De eerste duikstek: Koh Haa Yai

Mijn duikgroepje bestaat enkel uit één ander meisje en de Divemaster. Wat een service! De meeste andere groepen die ik zie duiken ook in kleine groepjes van maximaal vier duikers. Op deze manier zijn we niet één grote groep duikers maar goed verspreid over de hele duikstek. Ik zie veel trompetvissen en word spontaan verliefd op de super kleine gele koffervis. Wanneer we de bodem bereiken op ongeveer 18 meter diepte, waar normaal gesproken het tijgerstaart zeepaardje wordt gezien, ben ik een beetje teleurgesteld dat hij vandaag niet ´thuis´ is. Echter, de hoeveelheid vis en andere dingen die we zien zorgen ervoor dat ik mijn teleurstelling snel weer vergeet. We vervolgen onze duiken en komen voorbij een grot die we niet kunnen betreden en in de tweede grot zien we een rog. We gaan nog één van de grotten in en komen dan in het midden van de grot naar de oppervlakte om een soort mist te kunnen bewonderen die de zee hier bedekt. Het is erg spectaculair! Wanneer we verder gaan met onze duik zien we, onder anderen, twee grote kreeften, een karetschildpad (hawksbill turtle) en vele naaktslakken en nudibranch. Geweldig, dit is al een duik om herinnerd te worden!

 

zeeschildpad tijdens het duiken bij Koh Lanta
Hawksbill Sea Turtle (Karetschildpad), foto door Gonzalo Apesteguía  

 

Een walvis skelet op 33 meter diepte bij duikstek Koh Haa Lagoon

Wanneer we afgedaald zijn bij onze tweede duikstek, Koh Haa Lagoon, vinden we een groot walvisskelet op de bodem van de oceaan op een diepte van ongeveer 33 meter. Niemand weet hoe het skelet hier beland is, maar het is vrij intact en het ziet eruit alsof het er nog niet erg lang ligt. Er zijn nog geen koralen of ander leven op het skelet gegroeid. Het is een keer wat anders om te zien onderwater en het wordt erg gewaardeerd onder de duikers met een advanced brevet die gecertificeerd zijn om naar deze diepte te gaan. Vanuit het skelet zetten we onze duik voort richting het rif met een plateau aan onze rechterkant. Hier bevindt zich, wederom, een grote hoeveelheid aan visleven. We zien hier grote scholen vis en kleine glasvisjes maar ook grotere vissen zoals een enorme gevlekte reuzentandbaars (potato grouper). Om onze duik nog completer te maken zien we ook nog enkele kreeften en murenen tussen, wederom, een verscheidenheid aan macro leven.

 

Walvisskelet tijdens duiken Koh Lanta Thailand
Een indrukwekkend walvisskelet ligt op de bodem van de zee

 

Hier is een kort filmpje van het walvis skelet:

 

De vissen van Koh Lanta worden actiever in de namiddag!

We genieten van een heerlijke lunch terwijl er nog wordt nagepraat over de eerste twee duiken met andere duikers, voordat we ons klaarmaken voor de derde duik. Tijdens deze duik hangt er een andere sfeer tussen de vissen en het marine-leven. Soms typisch voor een namiddag duik, lijkt het alsof de grote vissen die we zien, zoals barracudas en geelfintonijnen, honger hebben gekregen. De grote scholen vis, die zich waarschijnlijk een beetje bedreigd voelen, zijn constant rondom ons aan het bewegen, soms plotseling van richting veranderend. We zien ook nog octopus, grote murenen, wederom enorme baarzen, anemoonvissen waaronder de clownsvis (driebandanemoonvis), schorpioenvis en enkele garnalen en kleine krabjes. Aan het einde van de duik zien we ook nog een pijlstaartrog in het zand liggen.

Dit was de laatste duik van de dag en ik ben ontzettend tevreden over alles wat ik vandaag gezien heb. Ik heb eigenlijk veel meer gezien dan ik vooraf verwacht had!

 

Koo Haa Divespots
Koo Haa duiken, Koh Lanta, Thailand, foto door Gonzalo Apesteguía

 

 

Nudibranch of zeeslak in Thailand
Naaktslak (nudibranch), foto door Gonzalo Apesteguía 

 

Mijn ervaring met Kon-Tiki Duikschool heeft mijn verwachtingen overtroffen

We worden echt verwend door het duikteam. Nu kunnen we kiezen uit pannenkoeken met aardbeiensaus of chocola, terwijl we er ook aan worden herinnerd om genoeg water en electrolytes te drinken. Alles is bij de prijs inbegrepen. 

Een ervaren onderwater fotograaf gaat mee tijdens je duikexcursie

Er is ook een goede fotograaf aan boord die foto´s neemt van het duiken in het algemeen, bepaalde vissoorten die tijdens de dag gezien worden en van elke duiker afzonderlijk. Je kunt deze foto´s aan het einde van de dag kopen om een herinneringen mee naar huis te nemen. Je kunt zijn contactgegevens, samen met de contactegevens van Kon-Tiki dive center een beetje verderop in dit artikel vinden.

Vriendelijk en ervaren personeel bij Kon Tiki Duikschool

Mijn ervaring is alleen maar positief over deze dag, het duiken en Kon-Tiki Diving Center. Het personeel is professioneel en vriendelijk, elke duikinstructeur en divemaster heeft genoeg tijd beschikbaar voor de briefing voor je duik en ook om bepaald marine leven door te spreken of je vragen te beantwoorden, na de duik. Rond 18.00 uur word ik weer bij mijn accommodatie afgezet en geniet ik nog van mijn verdere tijd op Koh Lanta.

 

 

gele koffervis tijdens duiken Thailand
Ik werd verliefd op de gele koffervis, foto door Gonzalo Apesteguía 

 

Informatie voor je duikreis naar Koh Lanta, Thailand

Waar in Thailand bevindt Ko Lanta zich?

De eilanden van Koh Lanta zijn te vinden in de provincie Krabi, gelegen op ongeveer 100 kilometer ten zuid-oosten van Phuket. De meeste reizigers verblijven op Ko Lanta Noi, wat het kleinere eilandje is van de twee grootste eilanden. Ko Lanta Yai, het grootste eiland, is via een brug bereikbaar van Ko Lanta Noi. Hierdoor is Koh Lanta over land te bereiken van de internationale luchthaven van Krabi. Je kunt ook de boot (veerdienst of speedboot) nemen van Krabi, Phuket, Trang of van de meeste omliggende kleinere eilanden. De luchthaven van Krabi is echter de luchthaven die het dichtste bij Koh Lanta ligt.

Tip – Vind jouw voordeligste transport of vlucht optie naar Koh Lanta!

Ongeacht of je nu een internationale vlucht naar Phuket of Krabi (ik ontvang een kleine commissie op je aankoop via deze link) zoekt, of dat je alleen op zoek bent naar een bootverbinding naar Koh Lanta, je kunt het allemaal boeken via12go.asia. Voorheen scanden zij al de voordeligste deal met betrekking tot het reizen binnen Azië, maar nu scannen ze ook alle internationale vluchten zodat je de beste aanbieding met hen kunt boeken. Gebruik één van de links hierboven of de zoektabel hieronder om het voordeligste tarief te vinden voor het transport voor jouw duikvakantie naar naar Koh Lanta.

Powered by 12Go Asia system

Ik ontvang een kleine commissie op je aankoop via deze link

Een geweldig alternatief als de Phi Phi Eilanden te vol voor je zijn

Ko Lanta biedt een geweldige alternatieve keuze voor de bekendere, maar daarom ook drukkere, Phi Phi Eilanden. De hoofdeilanden van Koh Lanta zijn veel groter dan de eilandjes van Phi Phi, dus er is altijd een rustig stukje strand te vinden op dit 30 kilometer lange en 6 kilometer wijde eiland.

Naast duiken, zijn er veel andere dingen te doen tijdens je vakantie op Koh Lanta

Er zijn geweldige zonsondergangen te zien vanaf Koh Lanta en er is een grote verscheidenheid aan restaurants, bars en nachtleven. Andere dingen die je overdag kunt doen op Koh Lanta bestaan ondere andere uit het kajakken door het mangrove woud, het ontdekken van watervallen, grotten, het regenwoud en het Mu Ko Lanta nationale park. Er liggen meer dan 70 kleine eilandjes rondom Koh Lanta, dus het is erg onwaarschijnlijk dat je jezelf hier gaat vervelen. Je kunt een scooter huren en het eiland op eigen houtje verkennen. Of je kunt Get your Guide gebruiken om online een voordelige excursie te boeken. Ook via de onderstaande advertentie met link naar Get your Guide ontvang ik een kleine commissie op je boeking.

 

 

National Park op het eiland Koh Lanta in Thailand
Mu Ko Lanta National Park, Koh Lanta Eiland, Andamanse Zee

 

Waar te verblijven tijdens je duikreis naar Koh Lanta?

Vooral in het drukkere seizoen van november tot april kan ik je aanraden om je accommodatie vooraf te boeken. Sommige accommodaties kunnen volgeboekt zijn en alle vakantiehuizen en hotelkamers of bungalows liggen nogal verspreid over het eiland. Door vooraf je accommodatie te boeken, hoef je niet met je bagage het eiland over op zoek naar een verblijfplaats tijdens je vakantie. Er is een verscheidenheid aan accommodaties te vinden op Koh Lanta, voor elk budget.

 

Mijn tip voor een simpele, schone accommodatie voor de budgetreiziger: Bamboo Hut

Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik de Bamboo Hut (ik ontvang een kleine commissie op je aankoop via deze link) aanraden voor een simpele accommodatie voor een laag budget. Ik heb maar 600 Thaise Baht betaald voor een simpele, maar schone, bungalow met een klamboe, ventilator en eigen privé badkamer met koud water. De gehele accommodatie was pas net geopend toen ik er was (in 2017) en alles was dus ook nieuw. Het meisje dat deze accommodatie runt is ontzettend vriendelijke en hulpvaardig. Voor mij was het echt één van deze plekken waar je arriveert als een gast en vertrekt als een vriend. Ze verhuurt ook scooters, er is een restaurant aan de andere kant van de weg wat door dezelfde familie wordt gerund en ze heeft me ook geholpen met het doen van een dagtour voor een goedkopere prijs dan wat de reisbureautjes aanbieden. Er bevindt zich ook een rustig strand op 5 minuten lopen achter de accommodaties aan de andere kant van de weg. .

 

Bamboo Hut, Koh Lanta
Bamboo Hut Bungalows Accommodatie op Koh Lanta

 

 

Bamboo Hut

 

Vakantieverblijf met iets meer luxe en flashpacker stijl op Koh Lanta: Sea Shell Beach Resort of Oasis Yoga Bungalows

Een andere keer verbleef ik in het Sea Shell Beach Resort. (Ik ontvang een kleine commissie op je aankoop via deze link). Deze accommodatie is van een iets hogere prijsklasse. Maar daarmee is het ook iets luxer, voorzien van airconditioning en direct gelegen aan het strand. Ik heb 1100 Thaise Baht betaald voor een kamer met airco en heet water. Een vriendin van me heeft een goede ervaring gehad met haar verblijf in Oasis Yoga Bungalows. (Ik ontvang een kleine commissie op je aankoop via deze link). Dit resort is dichter bij het centrum te vinden en biedt ook yoga lessen en gezond eten aan. Zorg ervoor dat je dit resort ruim van te voren boekt want ze zijn vaak volgeboekt.

Boek je verblijf in Koh Lanta met booking.com

Als je graag naar Ko Lanta gaat en dit artikel heeft je op een manier geholpen, kun je iets voor me terugdoen door je accommodatie te boeken met booking.com door door te klikken via één van de links op deze Splashpacker website.  Klik hier als je liever via Agoda boekt en huidige ´na COVID-19´ accommodatie aanbiedingen wilt bekijken. Ik ontvang een kleine commissie op je aankoop via deze links.

 

Kon-Tiki Duikschool op Koh Lanta

 

duikboot van de duikschool Kon Tiki in Thailand
Kon Tiki´s duikboot op Koh Lanta

 

Kon-Tiki Diving Center is een Zweedse, goed georganiseerde, 5 star PADI IDC center en duikschool in Thailand. De duikschool heeft verschillende duikbasissen door Thailand: in Phuket, Khao Lak, Krabi en Koh Lanta. Ze bieden zowel dagelijkse duikexcursies aan als liveaboards.  Click here voor de algemene website als je interesse hebt in duiken op andere plaatsen in Thailand.

 

Andere duikplaatsen rondom Koh Lanta

Andere duikexcursies die je kunt doen met Kon Tiki vanuit Koh Lanta bestaan onder andere uit de Phi Phi Eilanden, Phi Phi nachtduiken en als je op zoek bent naar een andere duikervaring kun je ervoor kiezen om een ´duik safari´ te doen. Hierbij wordt gefocust op een specifieke vis- of marine soort en studeer je deze op een diepgaandere manier. Een andere fantastische duik die je kunt doen is op het King Cruiser Wrak: een 85 meter lange passagiers ferry die gezonken is in 1997 en zich bevindt op een diepte van ongeveer 30 meter. Voor de meer ervaren duiker kan ik de bekende duikstek ´Hin Daeng & Hin Muang´ aanraden. Het duiken van deze duikstekken wordt ook gedaan met een dagexcursie bestaande uit 3 duiken. De duikstek staat bekend voor de schitterende roze en paars gekleurde koralen en grotere vissen zoals manta´s en de walvishaai.

Voor meer informatie met betrekking tot prijzen, beschikbaarheid en openingstijden en seizoenen, kun je de website van Kon Tiki Duikers hier raadplegen: https://www.kontiki-lanta.com/

Walvishaai tijdens het duiken in de Andamanse Zee
Walvishaai tijdens duiken Hin Daeng & Hin Muang van Koh Lanta Eiland, Thailand

 

Ontzettend bedankt!

Graag bedank ik Kon Tiki Diving Center en Peter, voor het aan mij beschikbaar stellen van deze duikexcursie. Ook gaat mijn hartelijke dank uit naar Gonzalo Apesteguía Zamorano voor de meeste foto´s in dit artikel. Als je de foto´s leuk vindt kun je hem volgen op Instagram als Gonzalopz of zijn Flickr account bekijken.

Wat volgt er op Splashpacker?

Mijn volgend artikel is een travel blog update in de reeks over het ´splashpacken´ en eilandhoppen van enkele eilanden tussen Phuket en Langkawi Eiland. Ook kun je een kijkje nemen op mijn Splashpacker Facebook page , je kunt mijn video´s op You Tube bekijken of je mij volgen op Instragram als Ellis.Derkx

Wat is een splashpacker?

Als je niet weet wat een splashpacker is, en je bent nieuwsgierig, dan lees verder! In mijn geval, ik heb als een duikinstructrice in verschillende landen gewerkt maar heb nu besloten om meer te reizen. Een splashpacker can ook een backpacker zijn die van duiken houdt of een duiker die van reizen houdt. Een backpacker reist rondt op een budget, een flashpacker doet dit in iets meer luxe en normaal gesproken met een laptop of andere mobiel electronisch apparaat. Nou, een splashpacker reist rond, houdt van duiken en is altijd op zoek naar de beste duikstekken op de wereld. Zo simpel is het! Als je ook een Splashpacker bent, kun je hier lid worden van de Facebook groep ´Splashpackers around the world´.

Happy Bubbels, Veilige Reizen en Geniet van het lezen!

*Als een associate van Booking, Agoda, 12go.co en Get your Guide, verdien ik op de in aanmerking komende aankopen

 

Splashpacking
Splashpacker on the Maldives, 2010

Ellis de Splashpacker

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.