Duikvakantie in Nai Yang Beach, Phuket Eiland, Thailand

Hoe ik in Hat Nai Yang, Thalang District in Phuket, Thailand, terecht kwam!

Precies op het moment dat ik het besluit nam om dit jaar Europa te verlaten voor de winter en weer te gaan duiken, kreeg ik een bericht van iemand die me vertelde dat hij zijn eigen duikschool begonnen is op Phuket Eiland, Thailand. Manfred en ik hebben samen gewerkt als duikinstructeurs op de Dominicaanse Republiek in 2008 and daarna kwamen we elkaar toevallig tegen op Malapascua Eiland op de Filippijnen in 2012. Daar hebben we destijds Facebook gegevens uitgewisseld en zijn we met elkaar in contact gebleven. Op het moment dat hij me uitnodigde om naar Phuket te komen en met hem te duiken, was mijn plan gemaakt! Ik boekte een vlucht naar Phuket en Manfred haalde me op van de luchthaven, liet me Hat Nai Yang zien, in het noorden van Phuket, voordat hij me bij mijn kamer afzette die ik voor een maand geboekt had.

Nai Yang Beach is een rustige, relaxte plaats voor en duikvakantie weg van het massa toerisme in Thailand!

Phuket Eiland, in het zuiden van Thailand, kan een beetje vol en druk raken op bepaalde plekken. Als je graag iets onderneemt weg van deze massale toeristenstroom en niet van plan bent een liveaboard te doen vanuit Khao Lak, ten noorden van Phuket, kun je misschien een duikvakantie in Hat Nai Yang overwegen. Nai Yang behoort tot het Sirinath National Park en het is gelegen in een hele mooie omgeving. De plaats is genoeg ontwikkeld zodat het je alles biedt wat je nodig hebt zoals enkele barretjes, restaurants, winkels en supermarktes, massage salons, accommodaties in alle prijsklassen en pinautomaten. Echter, het is een kleine, rustige plek weg van de massa. Er is een mooi, lang strand omgeven door natuur en casuarinabomen en er zijn maar 2 duikscholen in dit plaatsje! Het is de perfect plek voor een rustige, relaxte tijd met makkelijke, maar van goede kwaliteit, duiken. Ongeacht je door Thailand aan het rondreizen bent, een twee-weekse vakantie plant of op vakantie gaat met je familie. Het is verder ook een hele veilige plaats en ik heb zowel vrouwelijke solo reizigers gezien als families met kleine kinderen.

 

Hat Nai Yang Beach op Phuket Eiland, Thailand
Strand van Hat Nai Yang Beach, Phuket, Thailand

 

 

 

Hat Nai Yang op Phuket Eiland in Thailand biedt geweldige duiken, op een steenworp afstand van het strand!

Nai Yang biedt mooie duikstekken, die gelegen zijn op korte afstand van het strand. Ze zijn allemaal gelegen op zo´n 10 minuten tot een half uur varen met de boot. Om er enkele te nomen, je hebt ´Monkey Rock´, ´Lost Rock´, ´Hin 333´ en´Hin Gluay´ op nog geen 10 minuten varen, dan heb je de mooie eilandjes van ´Koh Waeo´ gelegen op 20 minuten en er is ook nog een wrak genaamd ´Tin Lizzy´ en te bereiken binnen 30 minuten. Omdat de duikstekken zo dichtbij zijn, kun je voor een dubbele tank uitvaren en terug zijn voor de lunch. Dit maakt het ideaal om je duikdag te combineren met een excursie of om tijd met je familie door te brengen in de namiddag, mocht je met hen op reis zijn. De meeste duikstekken zijn tussen de 8 en 20 meter diep. De Andaman Zee behoort tot de Indische Oceaan. Men zegt dat het de thuisbasis biedt aan meer dan 3000 verschillende soorten vis en meer dan 500 unieke koraalsoorten.

Een selectie van drie duikstekken bij Nai Yang Beach

Ik heb een selectie gemaakt van drie duikstekken die ik zelf erg leuk vond om te duiken in dit deel van Phuket. Het gaat om het duiken bij de kleine eilandjes ´Koh Waeo´, de duikstek genaamd ´Stone Coral Garden´ en de wrakduik ´Tin Lizzy´.

Duikstek 1: De kleine eilandjes ´Koh Waeo´ voor de kust van Phuket Eiland in Thailand

Na aankomst in Nai Yang was mijn eerste duik op Koh Waeo, wat een geweldige duikstek is! De twee kleine eilandjes van Koh Waeo zijn rotsformaties met een verwaaide palmboom op de top. Je kunt rondom beide eilandjes duiken en zelfs door het kanaaltje in het midden gaan. Hierdoor kan men er verschillende duiken doen waarbij elke duik anders is! Wij doken ´Koh Waeo West´ en kwamen via het kanaal in het midden terug bij de boot. Tijdens de afdaling was ik al meteen verrast door de hoeveelheid vis die zich hier bevond. Het zicht was ook goed, ik schat een meter of 10 tot 15. Tijdens onze afdaling zag ik meteen een grote egelvis, oftewel de porcupinefish (Diodon Liturosus) en een verscheidenheid aan vis en grote scholen vis. Om er enkele te noemen: koffervissen, vleermuisvissen, Oosterse diklipvissen, engel- en keizersvissen, rifbaarzen, verschillende soorten anemoonvissen, zoals de clownfish oftewel de driebandanemoonvis, baarzen, trekkervissen en doktersvissen. Gedurende de duik zagen we ook nog 4 octopussen (Octopus Vulgaris), een grijze pijlstaartrog (Dasyatis Kuhlii), trompetvis (Aulostomus Chinensis) en gladde fluitbekken (Fistularia Commersonii). Wetende dat dit gedeelte van Thailand getroffen werd door de tsunami in 2004, was ik vooral onder de indruk van de staat van de koraalriffen. De riffen die we doken bestaan uit een grote diversiteit aan koralen, inclusief zachte en harde koralen, waaierkoraal, anemonen, hoornkoralen oftewel gorgonen, zweep koralen en ton sponzen. Het koraalrif heeft ook enorm veel macro leven te bieden.

Duikstek 2: Stone Coral Garden

Stone Coral Garden is een ondiepere duikstek met veel koraal en vis vergelijkbaar met Koh Waeo. De plek ligt dichterbij het strand van Nai Yang en het zicht was zelfs nog beter hier, waarschijnlijk omdat het een beetje beschermd is van de open zee. Deze plek moet geweldig zijn voor beginners en wat een verwende duiker zal je worden als je hier je Open Water Cursus doet! Er is nog meer macro leven aanwezig en ik ben de tel kwijtgeraakt over de hoeveelheid naaktslakken die ik heb gezien! Na ongeveer 20 minuten zag ik een groene zeeschildpad (Chelonia Mydas) recht op het rif voor ons, waarna het weg zwom en even later weer terugkwam om nog een cirkel om ons heen te zwemmen. De groene schildpad is één van de bedreigde zeedieren op de lijst van IUCN and CITES. Niet veel later zag ik ook nog twee robuuste spookfluitvissen (Solenostomus Cyanopterus). Waauw, Ik heb deze variant van de spookfluitvis nog nooit gezien, en kan deze nu van mijn ´onderwater verlanglijstje´ afstrepen! Om de duik nog completer te maken, zagen we ook nog twee grote kreeften verstopt onder een koraalblok, een koraalduivel (lion fish) en 3 felgekleurde doornenkroon zeesterren (Acanthaster Planci). In één woord geweldig, ik was enorm tevreden toen ik terug op de boot klom!

 

ghost pipefish, spookfluitvis tijdens duiken in Nat Nai Yang Beach
Robuuste Spookfluitvis, foto door Silvia Gegenwart

 

 

Green Sea Turtle, groene zeeschildpad in Thailand
Groene Schildpad, foto door Silvia Gegenwart

 

 

Crown of Stars, doornkroon zeester
Doornenkroon zeester, foto door Ellis Derkx

 

Duikstek 3: De wrak duik ´Tin Lizzy´ dichtbij Bang Tao Beach, Phuket Eiland, Thailand

Tin Lizzy is een wrak van een Chinese graafmachine welke hier kwam graven voor het mijnen van tin, vele jaren geleden. Men zegt dat hij gezonken is in het begin van de jaren 90. Het wrak is gelegen op ongeveer 14 meter diepte. Je kunt rondom en over de overblijfselen van de tin baggermachine zwemmen, die enorm veel zeeleven aantrekt. Hier realiseerde ik me pas dat de koraalduivels (lionfish) die ik tijdens mijn duiken op Stone Coral Garden gezien had, in vergelijking met hier echt niets was! Ik weet niet precies hoeveel koraalduivels ik in totaal gezien heb, maar op een gegeven moment zag ik er 10 samen in een groep net boven het wrak! Hoewel koraalduivels op sommige plekken in de wereld als een pest worden ervaren, de aantallen rondom Nai Yang zijn sinds vele jaren stabiel. Grote scholen vis hangen rond het schoepenrad en er is veel leven waar te nemen over de gehele duikstek! Groepen barracuda´s, kogelvissen en vleermuisvissen, ik zag verschillende soorten murenen, schorpioenvis en heel veel macro leven inclusief garnalen en naaktslakken! Andere dingen die ik ook nog heb gezien zijn onder andere egelvissen, trompetvissen, baarzen en trekkervissen. Ik kan aanraden om een zaklamp mee te nemen om leven te spotten onder de overhangen en in de gaten.

 

Lion Fish, tijdens duiken in Nai Yang Beach
Koraalduivel, foto door een duiker die anoniem wil blijven

 

 

Tiger Moray Eel, duiken in Thailand
Mureen foto door een duiker die anoniem wil blijven

 

Nudibranch tijdens het duiken in Nai Yang Beach
Naaktslak, duiken rondom Nai Yang, Phuket, Thailand

 

Mijn ervaring: Duiken met Aqua One Watersports in Nai Yang, Phuket.

Ik was zo blij om weer terug te zijn in het warme water! Na een pak van 7 mm met daaronder een 2mm vest en een muts op de Canarische Eilanden, was ik echt dankbaar om lekker in een 3 mm surfpak te duiken, die een goede vriendin uit Nieuw Zeeland me nagelaten had toen ze Europa verliet. En ik heb het geen minuutje koud gehad, tijdens mijn 1-uur durende duik!

 

 

Een typische dag met Aqua One Watersports in Phuket

Een normale duikdag met Aqua One Dive Center in Phuket is erg relaxt! Zodra je bij de duikschool arriveert, begint het personeel voor je te zorgen! Je kunt een lekker ontbijt nemen in Mingly´s Café, welke zich meteen naast de duikschool bevindt en het café opent meestal om 07.00 uur. Ming is onwijs vriendelijk en maakt heerlijke koffie en ontbijt! Wanneer je uitrusting gepakt is en je papierwerk is ingevuld, zul je naar de boot worden gebracht door de pick-up. Je hoeft je uitrusting of tank niet naar de boot te brengen, want dit wordt allemaal gedaan als onderdeel van de service van het team. Je krijgt een volledige briefing voor de duik, de boot en de duikstek die je gaat duiken. De speedboot zorgt voor een snelle, comfortabele rit naar de duikplaatsen en onderweg kun je genieten van een mooi uitzicht over de kust van dit gedeelte van Phuket Eiland.  Voor meer informatie over Aqua One Watersports, kun je op bovenstaande link klikken of klik hier voor de facebook pagina.

Update december 2022: Aqua One is verhuisd naar de winkelstraat in het centrum van Hat Nai Yang Beach. Het management is in de tussentijd veranderd en Aqua One is een PADI 5-star duikresort met ethiek voor de bescherming van de oceanen en ondersteuning van het PADI Project Aware-project. U kunt hier meer lezen:

https://www.aquaone-dive.com/about

Er wordt nog steeds gedoken in kleine groepjes per duikgids

Gedurende je oppervlakte interval op de boot, wordt je voorzien van water, bananen, koekjes en je kunt zelfs van een kop koffie genieten! Manfred, de eigenaar van Aqua One Watersports, of de instructeur of gids voor de dag zal je assisteren zowel voor, tijdens en na de duik, waardoor je jezelf erg comfortabel zult voelen. Het duiken vindt altijd plaats in kleine groepen van maximaal 4 duikers per gids. Wanneer je terugkomt bij de duikschool, wast het personeel je uitrusting voor je wanneer jij ondertussen over de duik kunt kletsen met de andere duikers.

Zelfs de walvishaai was gezien in Hat Nai Yang Beach

Tijdens een gesprek met één van de andere duikers, wie hier op een regelmatige basis komt, kwam ik erachter dat de walvishaai ook gezien kan worden! Je moet natuurlijk wat geluk hebben, maar hij heeft er één gezien tijdens zijn vorige vakantie! Nadat ik nu zo´n 10 duiken vanuit Nai Yang Beach gedaan heb, ben ik nog steeds enthousiast om weer te gaan! Cursussen worden aangeboden van beginners to ´pro´, snorkelaars zijn welkom, nachtduiken kunnen geregeld worden en even zo dagexcursies naar de Similan Eilanden, Surin Eilanden, Richelieu Rock, Ratch-, Phi Phi Eilanden en meer. Volledige duikuitrustingen van goede kwaliteit zijn te huur van het merk ´Aqualung´.

 

Whaleshark tijdens duiken Hat Nai Yang Beach
Zelfs de Walvishaai was hier gezien

 

Mijn conclusie over een duikvakantie naar Hat Nai Yang, Thailand

Ik denk dat Hat Nai Yang een perfecte plek is voor zowel een duikvakantie, om je reis door Thailand te beginnen of om jezelf op te warmen voordat je deelneemt aan een liveaboard. Het is een ideale plek voor duikcursussen of om het duiken te leren, met ondiepe, makkelijke duikstekken op enkele minuten afstand met de boot! Met een watertemperatuur van rond de 29 graden het gehele jaar door, heb je geen dik duikpak nodig en blijf je toch lekker warm. Ook zijn er naast het duiken, vele leuke activiteiten, dagtochten en excursies te doen vanuit Hat Nai Yang Beach in Phuket!

Wat praktische informatie voor je volgende duikreis!

Nai Yang ligt op minder dan 3 km van de internationale luchthaven van Phuket. Voor ongeveer 300 baht kun je een taxi nemen of voor minder dan 100 bath gaat er ook elk uur een bus. Phuket Stad is gelegen op 30 km afstand. Er zijn kamers te vinden tussen de 800-1200 Bath of als je nog goedkoper wilt reizen, kun je ook een bed boeken op de gedeelde kamer in één van de hostels. Er zijn genoeg mogelijkheden om een dagtour te boeken, ook excursies naar de eilanden rondom Phuket zoals het beroemde James Bond Eiland of de Phi Phi Eilanden. Massages zijn te boeken op veel verschillende plaatsen zoals overal in Thailand en er zijn enkele kleine supermarktjes met basis producten.

Tip voor jouw duikvakantie naar Nai Yang Beach in Thailand

Gebruik 12go.Asia (ik ontvang een kleine commissie op je aankoop via deze link) om te reizen naar Phuket van waar dan ook ter wereld. Ongeacht of je nu een doorvlucht vanuit Bangkok nodig hebt, een internationale vlucht vanuit Nederland of een trein-, bus-, of boot- ticket van ergens anders in Thailand. Dit bedrijf kan je al deze transportaanbiedingen boeken, het scant de verschillende opties en prijscategoriën, voor dezelfde prijs als dat je het direct zou boeken. Gebruik de bovenstaande link of de zoektabel hieronder, en Splashpacker verdient een kleine commissie zonder dat jij meer betaalt. Dank je wel!!

Powered by 12Go system

Ik ontvang een kleine commissie op je aankoop via bovenstaande zoektabel

Restaurants en plaatsen om te eten in Hat Nai Yang, Phuket

Er zijn veel goede plaatsen om lekker te eten in Nai Yang. Aan het strand kun je kiezen tussen restaurants met Thai eten of internationaal eten of je kunt eten bij één van de kraampjes in de straat die heerlijk, authentisch Thai eten aanbieden. Als je uit de ´Walking Street´ komt, het tweede tentje aan de linkerkant met een parasol naast het kraampje, is één van de plekken die ik kan aanraden! Ze hebben Thaise gerechten, pannenkoeken en vegetarische loempia´s.Voor de mensen op zoek naar nachtleven zijn er barretjes om van een biertje of cocktail te genieten!

Waar te verblijven tijdens je duikvakantie naar Nai Yang Beach?

Ik heb een goede feedback gehoord van een andere duiker die in het Eco Guesthouse verbleef, welke privékamers aanbiedt voor een prijs in de middenklasse. Maar er zijn accommodaties te vinden in alle prijsklassen door heel Hat Nai Yang, zowel aan het strand of iets buiten het centrum voor goedkopere opties. Klik hier voor een overzicht van alle accommodaties in Nai Yang op booking. Ik verdien een kleine commissie als je via deze link boekt.  Als je liever via Agoda boekt, klik dan op de volgende link. Agoda werkt ongeveer hetzelfde als booking en momenteel heeft Agoda geweldige accommodatie aanbiedingen voor Thailand na COVID-19! Ook via deze link verdien ik een kleine commissie.

Mocht je een excursie willen boeken om wat meer van de omgeving in Phuket te zien. Dan raad ik je Get your Guide aan. Ik ontvang, wederom, een kleine commissie als je via deze link een dagtocht biedt in Phuket.

 

Geniet van je reizen en: Happy Bubbles!

*Als een associate van Booking, Agoda, 12go.co en Get your Guide, verdien ik op de in aanmerking komende aankopen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.